sâmbătă, 8 mai 2010

REVOLUTIE!!!

Sunt pur si simplu entuziasmat... scriu sub influenta!!!
Cei de la Adobe s-au intrecut de data asta si mi-au intrecut si asteptarile cu noua suita de aplicatii Creative Suite 5.

Am incercat Adobe Photoshop 5 pentru editare foto si sunt extraordinar de incantat de rezultate. Sa incepem cu ce ma intereseaza pe mine cel mai mult:

Photomerge este un automatism care face fotografii panoramice, lipeste poze din acelasi decor ca sa obtina o poza cuprinzatoare. Pana aici nimic nou, asta se facea inca din versiunile anterioare, dar in aceasta versiune panoramele sunt facute fara cusur, nu se mai vad imbinarile, sunt facute corectii de lentila, scoase colturile intunecate ale fotografiilor.
Din acest moment nu mai avem nevoie de un obiectiv superangular care sa cuprinda tot decorul intr-o singura poza!!!

Atasez doua poze facute cu Photomerge si va provoc sa imi spuneti din cate fotografii sunt facute fiecare, ignorand dimensiunea in pixeli a panoramelor si cautand doar imbinarile dintre imagini :P Va anunt ca pozele sunt mari (10mB).


NUNUNU... nu sunt de 10 mb... sunt mici... bloggerul imi limiteaza pozele la dimensiunea maxima de 1600px pe una dintre laturi... pacat :(

Alt lucru interesant ar fi functia de Merge to HDR Pro

HDR inseamna High Dynamic Range si se obtine prin combinarea mai multor poze cu expuneri diferite ale aceluiasi decor, adica de luminozitati diferite. Se obtine o luminare echilibrata intre cerul prea luminos si umbrele copacilor spre exemplu.

Da, si aceasta functie exista in versiunnile anterioare dar de data asta este facuta mult mai bine combinarea, existand si posibilitatea scoaterii elementelor dublate din cauza tremurarii mainii in momentul declansarilor repetate.


Cei de la Adobe au inclus si posibilitatea corectarii de lentila pentru toate pozele, nu numai pentru cele salvate in format raw, de acum se poate corecta si o imagine jpg cu ajutorul functiei lens corection, eliminand sau accentuand colturile mai intunecate ale pozei, distorsionarea provenita de la distanta focala, aberatiile cromatice si perspectiva din care a fost facuta poza.

Nu am testat celelalte produse din suita dar numai pentru Photoshop si tot cred ca merita cei 1700-2600 dolari... cand o sa strang din ce voi produce mai mult ca sigur ca o sa cumpar o licenta.

Puteti afla mai multe despre Suita Adobe de pe site-ul lor.
http://www.adobe.com/products/creativesuite/mastercollection

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu